вівторок, 5 травня 2020 р.

Бібліотеки про які ви й не здогадувалися!

  •  Одна з найвідоміших античних бібліотек – Александрійська (ІІІ ст. до н.е.) Вона була центром освіти та науки. В її фондах знаходилось біля 750 000 згортків.                                                      
  • За всю історію людства  найбільша бібліотека в світі – Бібліотека Конгресу у Вашингтоні. Вона нараховує більше 158 млн. книг, рукописів, фотокарток, музикальних композицій. Бібліотека відкрилась в 1800 році.                                                                                                               
  • На вулицях Нью-Йорку знаходяться найменші бібліотеки в світі. В них є місце тільки на одного читача. Яскраво-жовта будівля налічує 40 книг. Їх ціль – допомогти відпочити від шаленого ритиму життя в мегаполісі.

  • Найвища бібліотека в світі знаходиться на 60-м поверсі JW Marriott Hotel в Шанхаї (Китай). Вона розмістилася на висоті 230,9 метрів над вулицею. Площа бібліотеки – 57 кв. метрів.
  • Найбільша електронна бібліотека в світі – Всесвітня цифрова бібліотека. ЇЇ відкриття відбулося 21 квітня 2009 року. Засновником глобального проекту є Бібліотека Конгресу США. Завдяки цій унікальній бібліотеці мільйони людей по всьому світу можуть отримати безкоштовний доступ до скарбів різножанрової літератури та архівних даних різних країн. 

  • Найстаріша діюча бібліотека знаходиться в Монастирі Святої Катерини на Сінайському півострові в Єгипті. Побудована в середині VI ст., є другою, за розмірами, колекцією релігійних матеріалів у світі (після Ватикану). Вона закрита для широкого загалу і взяти в ній книги можуть тільки монахи та запрошені студенти

  • Абдул-Касим Ісмаїл – великий візир Персії (10 ст.) завжди знаходився поряд з своєю бібліотекою. Якщо він кудись подорожував, то бібліотека «слідувала» за ним. 117 тис. книжних томів перевозились 400 верблюдами. Причому книги (тобто, верблюди) знаходились в алфавітному порядку.
  •  В середньовічній Європі книги приковували до полиць ланцюгами. Довжина ланцюга була достатня для того, щоб зняти книгу з полиці, але не давала винести книгу за межі бібліотеки. 
  • Найзагадковіша бібліотека в історії – це легендарна бібліотека Івана Грозного. Пошуки бібліотеки ведуться декілька століть, але до цих пір вона так і не знайдена.




Немає коментарів:

Дописати коментар