вівторок, 19 січня 2021 р.

Фольклорний екскурс "Водиця-Йорданиця"

Свято Хрещення або Богоявлення (19 січня) вважається днем, коли у всіх водоймах вода набуває цілющих властивостей.

Освячена Йорданська вода наділена чудодійною силою для душі і тіла. У цей празник опівночі усі, зачерпнувши води, приносять її додому та зберігають увесь рік... І діється дивне явище: та вода не псується від тривалості зберігання.

Часто Водосвяття на Богоявлення відбувається на річці, якщо в цей день - великий мороз та є крига, то прорубують ополонку у вигляді хреста. Бажаючі можуть занюрюватися в освячених водах ріки. Також заведено цією водою окроплювати домівки, вмиватися, вживати при хворобах. Використовують хрещенську воду і на початку весняних посівів і в інших побутових справах. Певну кількість цієї води відливають у чистий скляний посуд і зберігають на покуті біля ікон.

Водохреща святкують три дні. Його ще називають Розколядою, адже по завершенню свята співати колядки припиняють. А зимові свята повністю завершуються.

У світоглядному плані Водохреща - це свято єднання людських душ і народження нових надій. Очищуючись освяченою водою, ми ніби заново народжуємося, залишаючи в минулому сварки, невдоволення і образи.

          

Немає коментарів:

Дописати коментар