вівторок, 19 серпня 2014 р.

Коваль щастя (пам'яті Всеволода Нестайка)

 
 Ходить по світу
 Старенький дивак                                              
 Годинникар Тік-так,
Добрі хвилини шукає,
В торбу червону складає.
Тік-так... Тік-так...
Тік-так... Тік-так...
Старий дивак.
                Всеволод Нестайко. «Пересадка серця».

Вічна пам"ять! На 85-м році життя не стало головного казкаря української літератури, автора знаменитих Тореадорів з Васюківки – Всеволода  Нестайка.
.
Народився письменник  в 1930 році в Бердичеві в родині бійця Української Галицької армії. В 1933-му батька репресували, мама переїхала до Києва. У 1952 році закінчив філологічний факультет КНУ ім.Шевченка.
Працював у редакціях журналів "Дніпро", "Барвінок", видавництві "Молодь". З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві дитячої літератури "Веселка".
Чарівний світ Нестайкової книжки світить сьогодні так само яскраво, як і пятдесят років тому, хоча в ньому й відбулися зміни.
Так, ми говоримо про Всеволода Зіновійовича Нестайка — найвідомішого сучасного українського письменника і казкаря, лауреата літературної премії ім. Лесі Українки (за повість-казку «Незвичайні пригоди в лісовій школі»), премії ім. Миколи Трублаїні (за повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків»), премії ім. Олександра Копиленка (за казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя»), а 1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури його знамениту трилогію «Тореадори з Васюківки» було внесено до особливого Почесного списку Г. Х. Андерсена як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.
«Твори Нестайка, на яких виросла більшість сучасних українців, визнані у всьому світі і перекладені двадцятьма іноземними мовами. Він завжди був присутнім, як повітря, котрого після його смерті нам не вистачає», – говорить про Всеволода Нестайка, котрий помер 16 серпня, український письменник, видавець, громадський діяч Віталій Капранов.







Немає коментарів:

Дописати коментар