понеділок, 20 лютого 2017 р.

Презентація літературного альманаху "Подільська толока" у бібліотеці!

Вийшов 12-ий випуск літературно- мистецького альманаху "Подільська толока"! Він є колективною збіркою літературного обєднання,яке діє при ТОО НСПУ. Тут репрезентовано творчий доробок понад 70 авторів, які живуть і діють у різних куточках Тернопілля. У ньому відзеркалені всі аспекти літературного процесу в різних жанрах:  поезія, проза, драматургія, вірші для дітей, гумор, сатира, критика. Він розділений на слідуючи підрозділи: "Україно моя Незалежна", "Поетичний розмай", "Розкрилля прози", "Творчість молодих", "Драматургія", "Літературна робітня", "Перлини для дитини", "Сміхотворча тайстра", "Незабутні імена", "Скарбничка народної мудрості".
 Презентація  відбулась в нашій бібліотеці.Для нас, бібліотекарів і всіх наших користувачів -це велике і довгоочікуване Свято! Практично всі літературні зустрічі відбуваються за допомогою "Подільської толоки". На  зустріч з 11- класниками ЗОШ №11та №20  завітали талановиті люди, яких нам завжди приємно бачити, слухати, читати.
  Зіновій Кіпибіда -голова літ. обєднання,письменник, журналіст, гуморист,художник,скромно ділився своєю різножанровою палітрою і надавав слово своїм колегам по перу.
 Автор багатьох літературних збірок Олександра Кара розповідала про свою поетичну діяльність, свій громадський світогляд, читала улюблені вірші,  присвячені сину:
_Я дочекаюсь, ти вернешся сину,
Молитвою тебе убережу.
Побачимо ще вільну Україну
Як горлиця, тебе я стережу..
Поетеса,музикант, літературний критик Тетяна Дігай намагалася говорити притишеним тоном, пильно вслухалася у все,  і здавалося, що з найпростіших речей вона спроможна вивільнити музику...
_Залюблена в осінь жовтаву,
Мандрую я шляхом, кружляю,
І біль суєти та гонитви,
Тамує катарсис молитви...
 Вперше гостею бібліотеки була письменниця, педагог Василина Вовчанська. В ії творчості - роздуми над пережитим, і як висновок - велика любов до життя, як до безцінного дару:
_Де б не були, гордіться рідним краєм,
Бо тут ходили вранці по росі.
Це- доля, яку Бог нам посилає,
Вона ще розцвіте у всій красі...
Частувала своїм талантом двічі дипломант літературного конкурсу "Коронація Слова" Галина Шулим , в черговий раз здивувавши присутніх відвертими сторінками з  ще неопублікованого щоденника і чудовими поетичними рядками:
_Коли візьме у кліщі туга,
 А чи нещастя обпече,-
Згадай у мить таку про друга
І на його схились плече...
Ми мали нагоду зустрітися з поетом і краєзнавцем Володимиром Бойко. Його поезія - патріотична, його сутність - українська:
_Земле моя, за що такими карами
Віками роздиралась яничарами?
За що сини твої були розп`ятими
Чужими і своїми супостатами?...
Гуморески від Віктора Насипанного припали до душі і літераторам, і учням. Натхнення щоб творити йому  надає  родина і любов до свого рідного міста.
_Хоч рівень став життя не дуже нині,
Надіюсь,- скоро буде до пуття.
Хотів би,як у грі, пройти всі рівні.
І ще в запасі мати два життя...
Тернопільська співачка Ярослава  Декалюк та поет- пісняр Іван Кушнір протягом двох годин дарували всім свої авторські пісні:
_Де росте калина біля хати
І джерельно чиста б`є вода
Бо лиш тільки у своєму домі є, повірте,
Правдонька свята...
Наприкінці зустрічі -приємна несподіванка! Це подарунки від письменницького товариства -  книги. Ми впевненні,  що саме такі люди роблять наше життя яскравим. Вони дарують нашим читачам чудовий поетичний світ рідної землі, сповнений краси і любові.
Радимо  всім  прочитати і перечитати цей дивовижний альманах -"Подільська толока" !

















Немає коментарів:

Дописати коментар